схема Meteo BalkansВ следващите две денонощия времето ще се измени напълно

...
схема Meteo BalkansВ следващите две денонощия времето ще се измени напълно
Коментари Харесай

Meteo Balkans: В следващите две денонощия времето ще се измени напълно

схема Meteo Balkans

В идващите две денонощия времето ще се промени изцяло под въздействие на циклон. Очакваме обилни превалявания, а със захлаждането и условия за виелици над планинските региони и над Централна и Североизточна България. Очакваме затваряне на планински проходи! 

През нощта против събота преваляванията над Западна и Централна България, последователно ще обгръщат и останалата част от страната. Около среднощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще се примеси, а до сутринта ще премине и в сняг. Ще се образува снежна завивка.

Синоптичната конюнктура до сутринта в събота, над Югоизточна и Източна България ще се утежнява. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Ще има условия и за гръмотевични стихии. 

През деня в събота над цялата страна времето ще е най-вече облачно с превалявания от сняг, а над крайните югоизточни региони към момента ще са от дъжд. До края на съботния ден чакаме усложняване на ситуацията в Централна и Източна България. 

Над Югоизточна България вятърът ще е от югозапад. Над Дунавската низина ще духа мощен северозападен вятър, само че с наклонност да се ориентира от североизток и да се усили. Валежите над Централна България ще са от натоварен снеговалеж, ще има условия и за виелици, а заради високото наличие на вода ще падне и тежък сняг. (Тоест снегът ще е с високо наличие на вода и ще е тежък, което ще увеличи предпоставките за счупвания на клони в планините и разкъсване на електропроводи).

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се чака те да са обилни по количества. Според районните модели, има възможност до сутринта на 26-ти ноември, преваляванията да доближат 80-100 л. /кв.м. Остава висок рискът и от вероятни наводнения над Южна България и по Южното Черноморие! Късно след обяд с понижението на температурите към Черноморието ще преминат в сняг. 

Минималните температури ще са в необятни граници 2°С до 4°С над Западна и Северозападна България, а много по-топло -  до 10-13°С ще бъде над Източна България. През деня температурите ще са с противоположен ход и ще се намалят. Очакваните температури към обяд - ще са сред 0°С- 3°С над Западна и Северозападна България, а над източна до 7-8°С, само че с наклонност да се намаляват. 

Пътна конюнктура за 25-26 ноември 

Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за неприятно време, които са годни за събота - 25 ноември, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Не се чакат рискови феномени! През летния сезон е допустимо да падне и дребна градушка. 

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни ” превалявания. 

Предупреждение за рисково време

Червен код: валежите на доста места над посочените региони  ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно.  Очакваните превалявания ще са сред 50-80 л./кв.м.

Явления: Издава се и за обложни продължителни превалявания. Средно около– 50-80 л./кв.м

Предупреждение за предстоящ натоварен снеговалеж

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни превалявания от сняг. Този код се издава, защото за малко време снежната завивка ще надмине 10 см. Валежите над 1000 метра ще са от сняг и то късно след обяд и през нощта против 25-ти ноември! Очаква се тук-там пътят по проходите да е замръзнал. Ще има условия и за виелици! 

Предупреждения за виелици и сняг!

Валежите над Източна България през съботния ден ще са обилни по количества над Шуменското плато и Странджа през нощта против неделя ще преминат в сняг. Усложняване на ситуацията чакам над Централна Стара планина, като там снежната завивка ще надмине 30-40 см.

Очаквана снежна завивка до 26-ти ноември /15часа/ 
Времето в София 

Според последните прогнози още късно вечерта в петък ще стартират превалявания от дъжд, а  със захлаждането, над 700-800 метра надморска височина ще преминат в сняг. През деня в събота преваляванията последователно ще се усилят, като се чака да вали натоварен снеговалеж в столицата. Очакваната снежна завивка ще е мощно изразена от надморската височина и ще е межди 5-15 см. Ще духа мощен северозападен вятър. Очакваните минимални ще са сред 1-2°С, като оптималните ще са съвсем без дневен ход - до 2-3 °С.

Времето по планините - избягвайте пътувания към планинските региони! 

Времето ще е най-вече облачно с превалявания от сняг, като по-значителни ще са в масивите от Западна и Централна България. Ще духа ураганен северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина  ще е към минус 2°С, на 2000 метра  - към минус 9°С.

Времето на Балканите 

През идващите 24 часа полуострова ще попада под въздействието на средиземноморски циклони и времето ще е изменчиво. Очакваме утежняване на синоптичната аргументация през идващите часове. Ще има условия за и за наводнения!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР